Kromski Fantasia hacks

Heb je net als ik een Kromski Fantasia spinnewiel? Gefeliciteerd! De Fantasia is volgens mij een van de meest ondergewaardeerde maar makkelijkst bruikbare spinnewielen. De mijne heb ik samen met man en kinderen geschilderd en versierd.
voor_mediumachter_medium

 

 

 

 

 

Dit wiel nodigt uit om er zelf wat dingen voor te bedenken. En dat heb ik dan ook gedaan. Hoewel de eerste hack niet van mij is, maar van Ravelry lid gizmometer. De spingat passage, voor als je dik garen wilt spinnen:
amazingmod_medium2

 

 

 

 

De volgende hacks zijn wel van mij. We beginnen met de irish tension, oftewel het remmen op de vlucht in plaats van de klos. Dat geeft een wat fellere opname bij het spinnen, fijn voor twijnen.
Het is simpel, je verwisselt de remband en de snaar van plaats, dus de snaar loopt over de klos, en de rem loopt over de schijf en remt die.
IMG_20131218_172221_medium2

 

 

 

 

Een andere mogelijkheid is om er een dubbelsnaars wiel van te maken. Dit geeft een zachte constante opname bij het spinnen, en is geschikt voor fijn spinwerk waarbij geen aanpassing aan de spanning gewenst is. Het vraagt wel iets meer geknutsel, en je moet een paar materialen hebben.
Benodigdheden: een lang stuk katoen voor de dubbele snaar, een stukje klittenband, een kleine sleutelring of ring van een naamlabeltje of iets dergelijks, een (haar)elastiekje.

Haal de snaar van het wiel, maak er een bundeltje van en bindt het achter de wielpost met het elastiekje.
DSCF6534_medium

 

 

 

 

Haal de rem van het wiel. Je kunt de oogjes laten zitten.

Gebruik de grootste schijf, en zet een klos op het wiel. Zorg er voor dat, welke schijf je ook gebruikt, het eind van de klos kleiner is dan de groef van de schijf.

Maak een dubbele snaar uit katoen of hennep. Een dunne snaar geeft fijn garen, een dikkere snaar dikker garen.  Zie Spindizzy voor meer uitleg.

belt_sketchDSCF6535_medium

 

 

 

 

Neem het klittenband, haal de helften van elkaar. Leg het zachte deel op z’n rug voor je. Plaats bij een van de uiteinden het deel met de haakjes er op. Je hebt nu zonder te hoeven naaien een band die je kunt bevestigen om de balk waar je rem zat. Eventueel kun je het stukje nog bijknippen zodat het beter past.
Neem de ring, en draai die zo dat hij om de linker snaar van de dubbelsnaar komt.
Maak nu het stukje klittenband vast door de ring.

DSCF6539_medium

 

 

 

 

Zorg er voor dat het klittenband in lijn is met de groef op het wiel.
DSCF6540_medium

 

 

 

 

Zoek naar de juiste spanning door losser of juist vaster maken van het klittenband.
En dan ziet het er zo uit:

DSCF6532-v_medium

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel plezier gewenst met het spinnen op je dubbelsnaars Fantasia!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.